3 cara cepat untuk hamil

Bermacam-macam tips atau cara cepat hamil yang mungkin kita dengar dari teman ataupun saudara. Tips cara cepat hamil tersebut mungkin ada yang berhasil dengan baik, namun banyak juga tips cara cepat hamil tersebut tidak berkesan.

Daripada puluhan tips cepat hamil yang diperolehi, berdasarkan pengalaman yang dikumpul daripada pasangan-pasangan yang telah berjaya untuk hamil, dan berdasarkan media yang dipercayai, berikut adalah 3 tips cara cepat hamil yang layak untuk dipertimbangkan:

1 – Rancang waktu untuk ‘bersama’ pasangan

Cara cepat hamil yang terpenting adalah dengan merancang waktu untuk ‘bersama’ dengan pasangan. Sperma mampu hidup untuk masa maksimum 5 hari dalam rahim. Oleh itu itu bagi meningkatkan peluang berlakunya kehamilan, lakukanlah hubungan dua hari sebelum masa untuk ovulasi atau keluarnya sel telur sebagai cara cepat hamil.

Bagi mengetahui bilakah terjadinya ovulasi, terdapat beberapa cara yang  boleh digunakan:
– kalender
– keadaan suhu tubuh basal
– elastisitas lendir serviks
– alat penguji masa subur (boleh dibeli di farmasi terdekat)

2 – Berhenti Merokok dan Minuman Beralkohol

Mengikut kajian yang telah dikeluarkan oleh konferensi ESHRE (Human Reproduction & Embryology) di Barcelona, minuman beralkohol boleh menurunkan tahap kemampuan wanita untuk mudah hamil secara normal sebanyak 44%, dan 28% untuk wanita perokok. Malah merokok bukan hanya akan memberi kesan kepada tahap kesuburan saja, malah dapat meningkatkan risiko masalah kepada bayi yang akan lahir.

Oleh itu untuk cara cepat hamil , silalah tinggal perkara yang tidak bermanafaat di atas.

 

 

3 – Ambil Vitamin

Sebagai cara cepat hamil , pengambilan vitamin ataupun makanan yang mengandungi zat-zat yang diperlukan untuk kesuburan sangatlah penting untuk Anda dan pasangan.

Vitamin C, salah satu fungsinya, dapat meningkatkan kualiti sperma.
Vitamin E dapat meningkatkan kesuburan suami isteri.

Dan wanita yang mengambil asid folat biasanya memiliki tahap kebarangkalian hamil yang lebih baik dibandingkan dengan mereka yang tidak mengambilnya. Asid folat juga mempunyai peranan penting untuk bayi dalam kandungan.

Itulah serba sedikit tips cara cepat hamil