Gejala dan Komplikasi Penyakit Resdung –

===>Rawatan resdung ‘Mai Secawan’ , klik sini

Antara tanda awal penyakit resdung adalah hidung kerap tersumbat, bersin dan berhingus terutamanya pada waktu pagi dan berbau busuk. Ada seseternagh pesakit yang mengadu mereka tidak dapat merasakan apa-apa bau seklaipun. Selain itu pesakit resdung juga mengalami sakit kepala dibahagian dahi dan pipi terutamanya ketika tunduk atau sujud. Hingus yang kuning kehijauan juga boleh terkumpul dibahagian tekak menyebabkan tekak sentiasa berkahak dan batuk.

Apabila seseorang mengidap penyakit resdung dan tidak mendapatkan rawatan sewajarnya dengan segera, radang pada runag-ruang udara ( sinus ) ini boleh merebak dan menyebabkan radang pada tulang tengkorak ( osteomyelitis ). Apabila radang ini merebak ke mata, keadaan ini boleh mengakibatkan kelopak mata menjadi bengkak dan sakit, pandangan menjadi kabur dan adakalanya mata menjadi buta.

Di samping itu radang ini boleh merebak ke tekak, ke selaput otak (mengakibatkan meningitis) dan ke otak menyebabkan otak bernanah (intracranial abscess). Malah penyakit resdung yang tidak dirawat boleh mengakibatkan maut!!!

===>Rawatan resdung ‘Mai Secawan’ , klik sini

2 thoughts on “Gejala dan Komplikasi Penyakit Resdung –”

Comments are closed.