Betulkah rawatan buasir secara traditional dapat mengubati buasir?

ubat buasir

Rawatan buasir secara tradisional bukanlah suatu yang asing lagi pada masa ini. Kalau anda  search internet anda akan jumpa beberapa produk khusus untuk rawatan buasir. Malah ada yang telah mendapat kelulusan kementerian kesihatan Malaysia sebagai ubat buasir yang selamat digunakan. Selain itu, ada yang telah terbukti selamat kerana telah lama berada di pasaran tanpa sebarang masalah yang berbangkit.

Tapi kadang-kadang saya masih lagi menerima soalan dari pesakit buasir, apakah betul ubat buasir secara tradisional mampu untuk mengatasi masalah yang dihadapi ?  Jawapan mudah dari saya, kalau ubat tradisional buasir itu telah terbukti ada testimoni yang berjaya dan juga ubat lulus kementerian kesihatan, mengapa tidak anda cuba ?.

Cuma bila pesakit merujuk kepada doktor untuk masalah buasir mereka, memang doktor akan memberi cadangan mengikut kaedah perubatan moden. Salah dari segi etika kedoktoran jika mencadangkan ubat lain. Lebih lagi kes buasir yang teruk dimana pembedahan hanya pilihan mengikut perubatan moden. Doktor tentunya akan memberi nasihat untuk pesakit teruskan pembedahan. Sedangkan ubat buasir tradisional boleh dijadikan ihtiar dulu sebelum mengambil pilihan pembedahan.

Sebenarnya, tuhan telah jadikan alam semulajadi, dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan atau herba dengan salah satu fungsinya sebagai ubat. Semasa perubatan modem belum ada atau terhad, herba telah digunakan. Kalau bercakap mengenai herba untuk buasir, herba yang biasa digunakan ialah pokok tengkuk biawak. Bila sebut nama herba ni, ramai yang tak pernah tahu mengenai herba ni. Ini berkemungkinan kerana herba penawar buasir telah lama ditinggalkan oleh masyarakat setelah perubatan moden digunakan secara meluas.

Herba ni telah digunakan dlm ubat buasir yang dikeluarkan oleh hpa. Dari hasil penggunaan oleh pesakit buasir, terbukti herba ni dapat membantu menyelesaikan masalah buasir samada buasir luaran atau dalaman. Banyak juga testimoni dapat dikumpul sebagai bukti kelebihan herba ini. Testimoni juga adalah untuk semua tahap buasir daripada peringkat awal hingga kepada tahap yang perlu dibedah. Herba buasir HPA ni adalah salah satu bukti cara mengubati buasir kaedah tradisional boleh dijadikan salah satu pilihan untuk masalah buasir.