Penyakit kulit serta pencegahannya

 

Penyakit kulit yang dibincangkan dalam artikel ini adalah penyakit pada kulit yang biasanya tidak berbahaya atau bermakna, penyakit kulit ini tidak akan menimbulkan kesan buruk terhadap mereka yang menghidapi penyakit tersebut, tapi mempunyai kecenderungan lebih kepada rasa gatal-gatal yang dialami oleh mereka yang menghidapi atau mungkin juga boleh menyebabkan rasa malu atau kurang percaya diri.

ubat penyakit kulit
Berikut adalah beberapa jenis penyakit kulit gatal yang dimaksudkan, serta cara pencegahannya
1. Kudis
Kudis adalah penyakit kulit gatal yang menular, penyakit kulit ini dalam bahasa ilmiah disebut scabies. Ia memiliki gejala gatal, dan rasa gatal tersebut biasanya akan lebih dirasai pada malam hari. Sering munculĀ  tempat-tempat lembab pada tubuh seperti tangan, ketiak, kunci paha dan pada tangan atau kaki.
Cara Pencegahan penyakit kudis ini ialah dengan mencuci alas tempat tidur dan pakaian yang dipakai dalam 2 hari kebelakangan ini dengan air panas dan deterjen.
2. Kurap
Penyakit Kurap merupakan satu penyakit kulit menular yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Gejala kurap mulai dapat dikenali ketika terdapat baian kecil yang kasar pada kulit dan dikelilingi lingkaran merah muda. Kurap dapat dicegah dengan cara mencuci tangan yang sempurna, menjaga kebersihan tubuh, dan mengindari hubungan dengan penderita.
3. Panau
Panau adalah salah satu penyakit kulit yang disebabkan oleh sejenis kulat. Penyakit panau dikesan melalui bercak yang terdapat pada kulit yang disertai rasa gatal bila berpeluh. Bercak-bercak ini biasanya berwarna putih, coklat atau merah tergantung warna kulit mereka yang menghidapinya.
Penyakit panau paling banyak berlaku pada remaja usia belasan. Walnaupu begitu penyakit panau juga boleh berlaku pada golongan tua.
Cara mencegah penyakit kulit Panau dapat dilakukan dengan menjaga kebersihan kulit, dan ia dapat juga diubati dengan rawatan penyakit kulit tradisional seperti daun sirih yang dicampur dengan kapur sirih dan disapu pada kulit yang diserang Panau.

Testimoni minyak kelapa dara untuk penyakit kulit

1) Ekzema

Kita merancang Allah yang menentukan. Ibubapa manakah yang sanggup melihat anak yang di lahirkan dan di besarkan mengalami penyakit yang memeritkan. Usaha dan tenaga dikerah mencari penawar. Beratus pakar dan habis wang simpanan tapi tiada penawar untuk penyakit eczema bagi anak-anaknya. Dan kebetulan,seorang pakar memintanya mencari minyak kelapa dara sebagai alternatif terakhir.

Dari tahun 2004 beliau mencari tapi pada tahun 2006 barulah beliau berjumpa dengan Bioasli setelah di perkenalkan oleh adik iparnya. Kini,En.Azhar boleh tersenyum gembira kerana anak-anaknya telah sembuh setelah menggunakan minyak kelapa dara dan tahap kesihatan keluarganya turut bertambah baik.

2) Psoriasis

Minyak kelapa dara di akui oleh pakar-pakar perubatan dari seluruh dunia sebagai anti bakteria,protozoa,kulat dan sebagainya yang sering menjadi punca penyakit kulit seperti psiorisis dan eczema. Banyak bukti telah di jumpai dan Bioasli juga telah menerima banyak feedback dari pelanggan yang menghidapi penyakit kulit seperti cik di sebelah ini dan setelah menggunakan produk minyak kelapa dara menjadi semakin sembuh dan baik.

Penghidap psiorisis ini telah sembuh setelah menggunakan minyak kelapa dara dalam hanya beberapa bulan dengan kerap dan konsisten. Dan hasilnya kini beliau tidak lagi risau dengan kulitnya.

Ubat penyakit kulit berasaskan BAHAN SEMULAJADI…klik di bawah:

1 thought on “Penyakit kulit serta pencegahannya”

Comments are closed.