8 Jenis Makanan Untuk Melawan Tekanan Darah Tinggi

Makanan diet berasaskan tumbuhan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran berkait rapat dengan tekanan darah rendah. Institut Kesihatan Nasional (NIH) di Amerika secara rasminya mencadangkan agar mengamalkan mengambil makanan secara sihat dijadikan amalan utama bagi mencegah atau sekurang-kurangnya merendahkan paras tekanan darah tinggi dan hipertensi.
Daun sup/saderi
Daun saderi mempunyai bahan phytochemical dikenali phthalides yang membantu merehatkan tisu-tisu otot pada dinding-dinding arteri. Keadaan ini akan membantu meningkatkan kadar aliran darah. Kajian mencadangkan memakan empat tangkai daun saderi sehari dalam mengurangkan tekanan darah. Bagi menambahkan protein, tambahkan sesudu mentega kacang atau mentega badam.
Ikan
Kebanyakan ikan laut dalam kaya dengan lemak omega-3 tidak tepu yang begitu terkenal dengan kebaikannya terhadap kardiovaskular. Selain menurunkan tekanan darah, omega-3 juga mampu mengurangkan risiko sakit jantung dan strok. Sumber terbaik omega-3 ini adalah daripada ikan jenis salmon, tuna, kembung, kod, trout, hering, halibut dan sardin. Omega-3 adalah dari kategori asid lemak yang diperlukan oleh tubuh manusia dan diperoleh daripada makanan. Omega-3 bertindak sebagai pencair darah semulajadi, menjadikannya mudah untuk dipam ketika melalui jantung dan ke seluruh badan. Darah yang kurang likat juga tidak mudah beku dalam saluran darah dan arteri. 2 hidangan enam auns seminggu ikan adalah satu jumlah paling sesuai bagi kebanyakan orang termasuk kepada ibu mengandung dan yang menyusukan anak.
Brokoli
Brokoli mengandungi antioksidan dan kandungan bahan tidak tepu. Ia juga mengandungi fiber, potasium, kalsium, magnesium dan vitamin C, segala nutrien yang boleh membantu mengurangkan tekanan darah. Secawan brokoli yang dikukus mempunyai lebih daripada 200% vitamin C yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. Antioksidan vitamin C membantu menstabilkan semula tekanan darah.
Dandelion
Dandelion telah digunakan sebagai penawar untuk semua keadaan dan penyakit di seluruh dunia terutamanya di Asia dan Eropah. Semua bahagian pohon bunga ini boleh digunakan, dari daun sehinggalah ke akarnya. Selain menurunkan tekanan darah, ia juga baik untuk limpa, mata dan kulit. Dandelion ialah sejenis diuretik semulajadi yang membantu menurunkan tekanan darah dengan cara melepaskan sodium berlebihan tanpa kehilangan potasium. Dandelion juga kaya dengan magnesium yang menguraikan darah beku dan merangsang penghasilan nitrik oksida, membantu merehatkan dan mengembangkan saluran darah dan membaiki pengaliran darah. Caranya makan dandelion hijau segar dalam salad atau minum dalam teh. Sentiasa sertakan dandelion dalam diet seharian sekerap mungkin.
Bijirin oat
Pengkaji melaporkan 73% pesakit hipertensi berjaya mengurangkan tekanan darah mereka kepada separuh. Fiber dan magnesium dalam oat membantu dalam mengurangkan tekanan darah dengan cara memperlahankan pembentukan atherosclerosis, sejenis plak yang terbentuk dalam saluran darah.
Kacang hitam
Kekacang meningkatkan nisbah gentian ke-protein yang tinggi yang anda tidak akan temui di mana-mana jenis makanan yang lain. Gabungan ini sudah cukup untuk mengawal gula dalam darah danmerendahkan tahap kolesterol darah, yang mana kedua-duanya berkaitan untuk mengekalkantekanan darah yang normal. Kacang hitam adalah sumber yang padat dengan nutrien serat danmagnesium, yang penting untuk tahap tekanan darah yang sihat. Apa yang meletakkan mereka padakelebihan yang berbeza jika dibandingkan dengan makanan yang lain adalah folat anda akan temuidalam kekacang. Folat, juga dikenali sebagai asid folik dalam bentuk sintetik, vitamin B-kompleksyang muncul untuk menurunkan tekanan darah (terutama tekanan darah sistolik) dengan melonggarkan saluran darah dan meningkatkan aliran darah. 400 mikrogram folat adalah jumlahharian yang disyorkan (RDA). Dengan sasaran yang minimum; 800 mikrogram setiap hari mampu memberikan faedah yang penting dalam mengurangkan tekanan darah dalam kajian besar-besaranyang pelbagai. Satu cawan kekacang yang telah dimasak hitam menyediakan 256 mikrogram folat.Bijirin banyak juga diperkayakan dengan asid folik.
Beri
Kalori kepada kalori, buah beri adalah antara makanan yang paling bernutrisi di planet ini apabila iadatang dengan serat dan kapasiti antioksidan. Semua beri hebat untuk anda, tetapi blueberry, strawberi dan raspberi adalah yang terbaik bagi membantu merendahkan tekanan darah, dengan dosserat yang tinggi, vitamin C, kalium, dan sebatian tumbuhan yang lain. Ketiga-tiga buah beri adalahtinggi serat, tetapi raspberi mempunyai serat yang tertinggi: Hanya satu cawan mempunyai lebih daripada 33 peratus daripada nilai setiap hari, untuk 60 kalori sahaja. Secawan strawberimenawarkan 136 peratus daripada nilai harian vitamin C. Dan blueberry mengandungi sebatiandipanggil pterostilbene yang membantu mencegah pembentukan plak dalam arteri. Buah beri juga bersifat anti-radang.Makan sekurang-kurangnya satu hidangan (1 cawan) beri setiap hari, segar atau sejuk beku.
Produk tenusu rendah lemak
Di Belanda, dalam satu kajian hipertensi di kalangan orang dewasa 55 tahun dan lebih tua, penyelidikmendapati bahawa produk tenusu rendah lemak seperti susu, keju dan yogurt boleh membantumencegah hipertensi. Jumlah yang sederhana lemak dalam tenusu rendah lemak adalah pentingkerana ia meningkatkan bioavailabiliti kalsium, menjadikan ia lebih mudah untuk diserap oleh badan.
Di samping itu, susu dan produk tenusu menawarkan magnesium dan kalium yang boleh merendahkan kadar tekanan darah. Dalam kajian 2006 dari Sekolah Perubatan Harvard, penyelidik mendapati bahawa orang yang memakan lebih daripada tiga hidangan tenusu rendah lemak seharimenunjukkan bacaan tekanan darah sistolik 2.6 mata kurang daripada orang-orang yang makankurang daripada setengah hidangan sehari. Jadi jangan lupa untuk tambahkan skim susu, keju, dan yogurt tiga ke dalam makanan harian anda, atau di antaranya.