PUNCA penyakit jantung yang perlu diketahui

Dibawah saya ingin kongsikan satu artikel menarik mengenai punca penyakit jantung yang saya ambil dari laman web top5reason.com. Semoga menjadi pedoman pada semua untuk mencegah penyakit jantung.

Serangan jantung merupakan punca utama yang menyebabkan kematian terutama pada lelaki. Kita perlu untuk mengetahui faktor-faktor yang mendorong seseorang mendapat penyakit jantung. Ini mungkin dapat serba sedikit mengurangkan risiko daripada kita terdedah kepada penyakit jantung .

Kemungkinan selama ini apa yang kita amalkan dalam kehidupan seharian tanpa kita sedari adalah punca penyakit jantung boleh berlaku pada kita. Di antara faktor yang boleh menjadi punca penyakit jantung adalah seperti berikut:  

(1) Kesesakan lalu lintas – Mungkin sebelum ini kita tidak tahu bahawasanya kesesakan lalu lintas atau traffic jam adalah merupakan salah satu punca penyakit jantung . Ia menyumbang lebih kurang sebanyak 8% dari orang yang menghidap penyakit jantung . Jika kita selalu terdedah kepada masalah ini, cubalah untuk mencari jalan mengelakkannya  
(2) Senaman yang dilakukan dengan secara mendadak- Senaman merupakan satu perkara yang baik untuk menjaga kesihatan. Walaubagaimanapun, jika senaman dilakukan secara mendadak, ini meningkatkan risiko kita menghidap penyakit jantung . Hasil daripada kajian menunjukkan senaman yang dilakukan secara mendadak boleh menyumbang sebanyak 6% terhadap punca penyakit ini. Lakukanlah senaman secara berperingkat.

Saya akan sambung punca penyakit jantung dalam post seterusnya